Kanarek
OGÓLNIE
Dzikie kanarki żyją obecnie na Wyspach Kanaryjskich, w
południowo-zachodniej Afryce, na Maderze, Azorach. W bezleśnych częściach wysp
nie występują. Gniazdo kanarka znajduje się przeważnie na niskich drzewach lub
krzewach. Miejsce w którym ma być zbudowane gniazdo wybiera samica i ona też
sama je buduje. Materiałem służącym do budowania gniazda są gałązki, mech,sucha
trawa, włosie i pióra.
Samica znosi przeważnie 4-5 jasnozielonych nakrapianych jaj, które wysiaduje
przez okres około dwóch tygodni. Wysiadywanie rozpoczyna przeważnie od
zniesienia 3 jaja. Kanarki znoszą jaja trzy razy w roku.
Dziki kanarek ma około 13 cm długości i ciężar około 14 g (kanarek udomowiony ma
około 14 cm). Samiec ma przeważnie ubarwienie zielonożółte. Jego głowa jest
szarawa z żółto-zielonymi policzkami i gardłem, grzbiet jest szary z czarniawymi
kreskami, lotki ciemne z szarymi i żółtozielonymi brzegami, sterówki ogona
podobne w ubarwieniu do lotek. Spodnia część ciała jest jaśniejszego koloru.
Oczy ma brązowe, nogi ciemne, dziób barwy rogowej. Samica ma ubarwienie bardziej
szare. Młode wyglądem i ubarwieniem przypominają samicę.
Od kanarka dzikiego do pokojowego. Materiał wykorzystany na tej stronie pochodzi
z książki "Kanarki" - Heinz Schnoor.
Gdy Hiszpanie w 1474 r. przybyli na Wyspy Kanaryjskie, zwrócili uwagę na
zachwycający śpiew kanarków. Nie byli jednak odkrywcami tego ptaka, gdyż - jak
się okazało - w domach tubylców nierzadko można było spotkać klatki z kanarkami.
Nie wiadomo jednak czy były to ptaki wyhodowane przez miejscową ludność czy też
wyłapywane dzikie i brane do niewoli. Z każdego rejsu na wyspy kanaryjskie
marynarze przywozili kanarki do Europy, gdzie ptaki te uchodziły za bardzo cenny
podarunek, a później drogi towar. Pierwszymi hodowcami kanarków w Europie byli
hiszpańscy mnisi, którzy dzięki systematycznej hodowli i sprzedaży przychowków
pomnażali swe dochody. Sprzedając jedynie samce, zapewniali sobie przez ponad
100 lat monopol na "produkcję" kanarków. Ptaszki cieszyły się powodzeniem nie
tylko w Hiszpani, ale również we Włoszech, Francji i Anglii, dokąd je
eksportowano. Dzięki swej urodzie i wdzięcznemu śpiewowi zdobywały coraz więcej
miłośników. Około 1550 r. we Włoszech pojawiły się pierwsze samice kanarków. Jak
doszło do załamania monopolu hiszpańskich mnichów, trudno dzisiaj powiedzieć.
Istnieją dwie wersję prawdopodobnego przebiegu wydarzeń. Według pierwszej,
hiszpański statek handlowy płynący z kanarkami na sprzedaż do Livorno rozbił się
o skaliste brzegi Elby. Uwolnione samce kanarków skrzyżowały się z samicami
kulczyków. Ich potomstwo przeleciało na stały ląd do Włoch, gdzie odłapane dały
początek nowej hodowli kanarków. Według drugiej wersji, nieuczciwy mnich
hiszpański za odpowiednio wysokie wynagrodzenie odsprzedał samicę. Jest to tym
bardziej prawdopodobne, że jedna samica w rękach dobrego hodowcy wystarczy, by
rozpocząć prawdziwą hodowlę. Niewykluczone też, że samiczka została odsprzedana
przez pomyłkę, ponieważ płeć kanarka niełatwo odróżnić. Potrzeba do tego dużego
doświadczenia. W XVI wieku kanarki były już bardzo popularne w krajach
śródziemnomorskich. Zaczęły też "zdobywać" północne obszary Europy. Jednak we
Francji, Holandii i Anglii wciąż stanowiły prawdziwy unikat. Były modnym
prezentem śród dam dworu. Miały często wspaniałe, złote klatki. Dla mniej
zamożnych w ogóle były nie osiągalne. Arystokratyczne damy bardziej doceniały
wygląd zewnętrzny kanarków aniżeli ich kunszt śpiewaczy. Zadowalały je w
zupełności proste, melodyjne trele, które każdy z kanarków potrafi wyśpiewać.
Dlatego poszukiwane były kanarki z "ufryzowanymi" główkami, z falowanymi
piórami, o długich szyjach i silnej posturze. Dzięki temu powstały takie odmiany
jak: trębacz paryski, norwik, garbus belgijski. We Włoszech, a szczególnie w
Tyrolu, hodowcy mniejszą wagę przywiązywali do postury ptaka, bardziej zaś
cenili jego ubarwienie i śpiew. Wraz z rozwojem hodowli te mało wymagające
ptaszki szybko trafiły do uboższych domów. W XVIII i XIX wieku stały się
nieodzownymi towarzyszami tyrolskich górników. Wykorzystywali oni bowiem
wyjątkową wrażliwość tych ptaków na toksyczne gazy ulatniające się w kopalniach.
Kanarki początkowo przynoszone do kopalni przez górników tylko po to by umilać
im ciężką pracę, uratowały niejedno ludzkie życie. Złe samopoczucie kanarka było
dla górnika ostrzeżeniem i nakazem odwrotu.
Gdy eksploatacja tyrolskich kopalni zaczęła zanikać, górnicy emigrowali ze swymi
rodzinami na północ w poszukiwaniu pracy. Często znajdowali ją w kopalniach
srebra w Górach Harcu. Wraz z górnikami do Niemiec przybyły kanarki. Bardzo
szybko znalazły one wielu miłośników w nowym kraju, w którym rozpoczęto ich
profesjonalną, ukierunkowaną hodowle. Jej efektem jest kanarek harceński - jeden
z najznakomitszych śpiewaków w swej rodzinie.
Im. efektowniej wyglądały kanarki - harceński już wtedy miał promieniście żółte
upierzenie - tym szybciej rosła ich popularność. W coraz większej liczbie domów
można było spotkać bądź oryginalnego kanarka "ufryzowanego", bądź kanarka
kolorowego, bądź też niepozornego maestro. Tekst pochodzi z książki: "Kanarki" -
Heinz Schnoo.
POMIESZCZENIE
Planując zakup „domku” dla kanarka trzeba najpierw
zdecydować się na to ile chcemy trzymać ptaszków, ponieważ od tego uzależniona
jest wielkość klatki, w której będzie, czy też będą trzymane nasze pupile. Jaką
więc podjąć decyzję? Trzymanie jednego kanarka jest celowe wtedy, gdy możemy mu
poświęcić wystarczającą ilość czasu. Ptak, który niemal zawsze jest sam, nudzi
się i czuje się opuszczony. Jeśli jednak będziemy się nim często zajmować,
zaakceptuje nas jako partnera zastępczego. I wówczas wystarczy mała klatka o
wymiarach, co najmniej: długość 35 cm, szerokość 20 cm i wysokość 25 cm – przy
okazji pamiętajmy, że dla kanarka nie ma za dużej klatki. Nie ma także większego
znaczenia czy klatka wykonana jest z drewna / dzisiaj już rzadkość /, czy z
plastyku – najlepiej zaś, gdy ma wyjmowaną, tzw. szufladę, dzięki której dość
łatwo można wymienić czy też wyczyścić jej podłoże, np. piasek. Ważne zaś jest,
aby pręty wykonane były z nierdzewnego materiału. Natomiast kształt jej powinien
raczej być prostokątny, dopuszczając pewne urozmaicenie konstrukcji dachu
klatki. Niedopuszczalne są pojawiające się ostatnio klatki okrągłe, ponieważ
przebywanie w nich źle oddziałuje na psychikę kanarka z powodu braku stałego,
bezpiecznego odniesienia, jakim dla niego jest jedna ze ścian lub kąt klatki,
doprowadzając go do choroby nerwowej. Ważną rolę w klatce odgrywają drzwiczki.
Powinny one umożliwiać wstawianie naczyniek z pokarmem, czy wymianę żerdek.
Również ważnym elementem wyposażenia klatki są żerdki do siedzenia. Powinny być
one różnej grubości: takie, które ptak może objąć palcami oraz grubsze.
Najlepiej, jeśli są one z miękkiego drewna lub z naturalnych gałązek. Należy je
umieścić tak, by kanarek mógł przeskakiwać z jednej na drugą. Jedna z żerdek
powinna być umieszczona przy karmidełku, inna przy poidełku. Nie może ich być
jednak zbyt wiele, aby nadmiernir nir ograniczać przestrzeni do latania. Nie
zapomnijmy że żerdki z naturalnych gałązek należy często wymieniać, bowiem nie
tak łatwo jak plastikowe, jest je wyszorować i zdezynfekować. Ostatnio w
sklepach zoologicznych pojawiły się żerdki pokryte papierem ściernym, które
korzystnie wpływają na stopy ptaka oraz umożliwiają mu ścieranie dzioba i zbyt
długich pazurków. Taką samą funkcję pełnią grube gałązki, których kanarek nie
może całkowicie objąć palcami. Ponadto kanarki lubią się kąpać i dlatego każda
klatka oprócz zwykłego poidełka ze świeżą wodą do picia / bardzo praktyczne w
tym wypadku są lizawki / powinna być zaopatrzona, najlepiej w plastykowy,
basenik do kąpieli zawieszany na zewnątrz. Ziarno natomiast podajemy ptakom w
specjalnych automatycznych karmidełkach umieszczonych pomiędzy prętami klatki
lub w małych plastykowych osłoniętych i wyjmowanych od zewnątrz karmnikach.
Pamiętajmy jednak, aby w klatce dla kanarka nie zakładać żadnych lusterek czy
huśtawek. Trzymanie parki ptaków jest konieczne, gdy pracujemy zawodowo lub
przebywamy wiele godzin poza domem. Ptaki czują się po prostu lepiej w
towarzystwie swoich pobratymców, chociaż śpiew samca uaktywnia się w takim
przypadku tylko w czasie zalotów. Parkę bez obaw mogą stanowić dwie samice.
Nigdy dwa samce, ponieważ będą się biły. Jednak szczególnie miłe jest posiadanie
prawdziwej parki, z której można przy odrobinie cierpliwości dochować się
potomstwa, a które z kolei jest urzekające. W tym zaś przypadku potrzebna jest
nieco większa klatka – o wymiarach przynajmniej: długość 50 cm, szerokość 30 cm,
wysokość 35 cm. Naturalnie możemy hodować też większą liczbę ptaków jeśli mamy
miejsce na postawienie obszernej woliery. Są to pomieszczenia obciągnięte
metalową siatką. Ich kształt i rozmiary mogą być bardzo różne i zależą już tylko
od naszej wyobraźni i dysponowanej powierzchni oraz możliwości materialnych.
Można ją ustawić w ogrodzie bądź też umieścić na balkonie. Należy jednak
pamiętać, aby była ona zabezpieczona od wiatru i połączona z pomieszczeniem
wewnętrznym, aby w razie niepogody miały się gdzie schronić. Woliery zewnętrzne
dodatkowo można obsadzać dla upiększenia roślinnością, zaopatrywać w specjalne
baseniki z przepływową wodą. W takich wolierach możemy trzymać razem nie tylko
kanarki, ale też i inne ptaszki wróblowate, w tym wszystkie gatunki astryld,
kardynała wirgińskiego, błyszczaka obroźnego, gołąbka przylądkowego i
diamentowego, papużki faliste, przepiórkę chińską. Nie nadają się do tego jednak
ptaki większych rozmiarów, na przykład większe gatunki papug.
Teraz jeszcze należałoby się zastanowić nad odpowiednim miejscem dla
naszego – nowego współlokatora.
Wybór, bowiem odpowiedniego miejsca na ustawienie klatki ma duże znaczenie dla
ptaka i warunkuje jego dobre samopoczucie. Nie każde miejsce w mieszkaniu nadaje
się do tego celu. Już od samego początku miejsce na klatkę powinno być tak
wybrane, aby nie potrzeba go było potem zmieniać, gdyż ptak przyzwyczaja się do
swojego nowego otoczenia. Jak wszystkie ptaki, kanarek jest konserwatystą, który
wszelkie zmiany odbiera jako zagrożenie.
NAJLEPSZE MIEJSCE DLA KANARKA POWINNO ODZNACZAĆ
SIĘ NASTĘPUJĄCYMI CECHAMI:
- Musi być możliwie spokojne,
- Umożliwiać ptakowi obserwowanie całego pokoju, aby mógł śledzić wszystko, co
się tam dzieje. Klatka powinna być ustawiona na wysokości oczu człowieka tak,
aby jedna ze ścianek przylegała do ściany czy półki,
- Musi być absolutnie wolne od przeciągu. Przeciąg wywołuje choroby u kanarka.
- Powinno być jasne jednak nie poddane bezpośredniemu i dłuższemu oddziaływaniu
promieni słonecznych.
- Nie może podlegać w ciągu dnia wahaniom temperatury.
- Wilgotność względna powietrza powinna być rzędu 50 – 70 %. Zbyt duża
wilgotność powietrza w połączeniu z wysoką temperaturą prowadzi do zastoju
cieplnego, a przy niskiej temperaturze zwiększa podatność kanarka na choroby.
NIEWŁAŚCIWE MIEJSCA NA KLATKĘ SĄ NASTĘPUJĄCE:
- Kuchnia. Przez ciągłe wietrzenie temperatura i
wilgotność powietrza w kuchni ulegają dużym wahaniom. Może to doprowadzić
kanarka do przeziębienia, zapalenia płuc, chrypki i całkowitej utraty głosu.
- Zbyt blisko telewizora. Wysyła on słyszalne przez ptaki ultradźwięki, które są
odbierane jako bardzo dla nich głośne. Odległość powinna wynosić, co najmniej 3
m.
- Nie mogą to być pomieszczenia, w których pali się papierosy.
- Pomieszczenia, gdzie występują drgania, na które kanarki są bardzo wrażliwe.
Na przykład wibracje lodówki bywają przyczyną uczucia lęku ze strony ptaka.
- Pomieszczenia, gdzie ulatniają się różnego rodzaju zapachy rozpuszczalników,
gazu, dymu.
- Ponadto złym sąsiedztwem dla kanarka jest aparat telefoniczny, lampka nocna /
możliwość przestraszenia ptaka nocą / czy też kaloryfer / kanarki nie lubią zbyt
ciepłego i suchego powietrza /
Tak, więc widzimy sami wybór miejsca na klatkę z kanarkiem wcale nie jest prostą
sprawą, ale myślę, iż znajdzie się w naszym domu jakieś odpowiednie miejsce dla
naszego ulubionego pupila.
PIELĘGNACJA I ODŻYWIANIE
Właściwa pielęgnacja i odżywianie
Osoba opiekująca się kanarkiem, jak zresztą każdym zwierzęciem, musi zawsze
pamiętać, że od jej troskliwości zależy jakość życia jej pupila. Aby kanarek
dobrze się czuł w klatce, był zdrowy i pogodny, i aby sprawiał nam wiele
radości, musimy przestrzegać kilku podstawowych zasad higieny.
Jeżeli woda w poidełku nie będzie codziennie zmieniana, to kanarek będzie pił
nieświeżą i brudną wodę./ należy zaznaczyć, iż woda do picia powinna być wodą z
kranu przynajmniej odstaną, a najlepiej, aby to była woda mineralna lecz
niegazowana /. Ponadto karmniki i poidełka myjemy przynajmniej raz na tydzień.
Do czyszczenia poidełka i wanienki – basenika, w którym należy umożliwiać
kanarkowi kąpiele ze względu na ich upodobania oraz wygląd upierzenia, dobrze
czasami jest użyć octu ze względu na osadzający się w nich kamień. Jeśli ziarno
nie będzie wymienione na świeże, to ptakowi pozostaną tylko bezwartościowe
resztki z poprzedniego dnia. Należy pamiętać, aby ziarno nie było zawilgocone.
Jeżeli klatka nie będzie sprzątana, to ptak będzie brudny, brzydki i … nie
będzie mu wcale do śpiewania. Zanieczyszczony odchodami piasek w klatce musi być
regularnie, co tydzień wymieniany na świeży. Bardzo ważne jest, aby piasek,
którym wyścielamy dno klatki zawierał różne mikroelementy potrzebne kanarkowi
dla normalnego jego życia.
Raz w miesiącu wycieramy pręty klatki. Żerdki z gałązek najlepiej i najłatwiej
po prostu wymieniamy na nowe, a plastykowe szorujemy ciepłą wodą i zakładamy
nowy ścierny / specjalny do tego celu / papier. Zarazem przy okazji generalnych
porządków sprawdzamy wszystkie elementy klatki, upewniając się, czy nie są
uszkodzone.
Ponadto opieka nad zwierzęciem nie ogranicza się tylko do podawania mu karmy i
wody oraz sprzątania. Należy także pamiętać o indywidualnych upodobaniach
pupila. Trzeba urozmaicić mu pokarm, np. kawałkami jabłka, tartą marchwią,
zielonkami. Ponadto trzeba obserwować: czy ptak nie siedzi napuszony, czy na
dnie klatki nie leżą pióra świadczące o rozpoczęciu pierzenia, czy samiczka nie
interesuje się skrawkami papieru i nie szuka miejsca na gniazdo, czy wśród
młodych ptaków nie dochodzi do bójek, czy któryś z ptaków nie jest odpędzany od
pokarmu przez inne. Takie obserwacje nie zajmują dużo czasu, ale wymagają
odrobiny uwagi i spostrzegawczości.
Kanarek jest czystym ptakiem i sam zasadniczo dba o kamyki zmieszane z podłożem
klatki. Również długość pazurków koryguje samodzielnie, o ile ma do dyspozycji
różnej grubości gałązki albo żerdki pokryte papierem ściernym. Często jednak
zdarza się, że pomimo tych zabiegów, pazurki kanarka przerastają, utrudniając mu
chodzenie i powodując przykurcz palców. Należy je wówczas delikatnie przyciąć
zwracając uwagę na naczynia krwionośne znajdujące się w pazurkach oraz właściwe
ich przycięcie pod ukosem. Podobnie zresztą może być z górną częścią dzioba
kanarka. Nie mając wprawy, lepiej skorzystać z pomocy lekarza weterynarii.
Teraz, jeśli chodzi o odżywianie. Kanarek należy do ptaków zwanych ziarnojadami.
Jego podstawowym pokarmem są wszelkiego rodzaju nasiona. Gotowe mieszanki
sprzedawane w sklepach zoologicznych składają się z kanaru, rzepiku, murzynka
(gatunku prosa), siemienia lnianego, prosa, owsa i konopi. Dziennie kanarek
zjada jedną łyżeczkę takiej mieszanki. Stąd trzeba pamiętać, aby nie kupować
ziarna na zapas, ponieważ może się stać wilgotne i tym samym bezwartościowe, a
nawet szkodliwe. Dodatkowo można mu podawać różnego rodzaju smakołyki, takie,
jak np. kolby kukurydzy. Ponadto kanarki chętnie jedzą, jeśli chodzi:
- o owoce: pokrojone jabłka, banany, jagody,
gruszki, melony, kiwi, mandarynki, czereśnie, arbuzy, winogrona, figi, morele
- o warzywa: pomidory, słodką paprykę (wyłącznie słodką), koper włoski, ogórki,
ziemniaki (wyłącznie ugotowane), kalarepę, marchew (tartą), rzodkiew czarną,
kiełki soi, cukinię,
- o zieleninę: pokrzywę, bazylię, endywię, roszponkę, stokrotkę (bez łodyg),
rzeżuchę ogrodową, trawę (przede wszystkim wiechlinę roczną), tasznik pospolity,
podbiał pospolity, trybulę, mniszek pospolity (tzw. mlecz), sałatę głowiastą,
starzec zwyczajny, pietruszkę, szczaw zwyczajny, szpinak, rdest ptasi,
gwiazdnicę pospolitą, babkę, wyka (liście i kwiaty).
Oczywiście, wszystkie te rarytasy pod żadnym pozorem nie mogą być pryskane
chemikaliami, a przed podaniem należy je dokładnie umyć. Po kilku dniach
będziemy wiedzieć, który z rarytasów nasz kanarek przedkłada nad inne. Możemy
uraczyć go rozmaitymi pokarmami, ale w niewielkiej ilości i niecodziennie. I
jeszcze jedno - specyfiki, które się dla kanarka nie nadają: awokado (według
ostatnich doniesień badaczy amerykańskich owoc ten jest trujący dla ptaków
ozdobnych), pryskana środkami owadobójczymi sałata liściowa, fasola, grejpfrut,
surowe lub zielone bulwy ziemniaków, wszystkie kapustne, rabarbar, śliwki,
cytryny oraz wszelkie potrawy słone, korzenne, czysta sól, przyprawy, cukier,
czekolada i inne słodycze, śmietana, masło, ser oraz potrawy o wysokiej
zawartości tłuszczu, napoje alkoholowe i kawa.
Zwłaszcza wiosną pamiętajmy o dostarczeniu kanarkowi świeżych gałązek z liśćmi i
pączkami. Jest to, bowiem prawdziwy jego przysmak. Jeśli pod korą znajdzie
kanarek owada lub larwę, jego szczęście nie będzie miało granic. Trzeba
wiedzieć, że zwierzęcy dodatek w diecie kanarka korzystnie wpływa na jego
zdolności rozrodcze.
Ponieważ kanarek lubi świeżą, młodą, ledwie wyrośniętą trawę, można wstawić do
jego klatki doniczkę ze wschodzącą trawą, którą z uciechą będzie skubał.
Niezbędny w pożywieniu ptaków jest także dodatek wapnia. Zapewnia on prawidłowy
wzrost i odpowiednią budowę kości oraz właściwe upierzenie. Rolę źródła wapnia
znakomicie odgrywa tzw. sepia – muszla mątwy. Kanarki chętnie go ją skubią i
dzięki temu wzbogacają organizm w składniki mineralne, a także przy tym
ścierając dzioby. Źródłem dodatków mineralnych jest również piasek, który
powinien zawierać kamyki różnej wielkości. Działają one w żołądku ptaka jak
żarna, pomagając w rozcieraniu pokarmu. Wszystkie dodatki pokarmowe, również
zielonka, powinny być wprowadzane do jadłospisu stopniowo i jako czyste oraz
świeże. W przeciwnym razie mogą wywoływać przykre i niebezpieczne dla zdrowia
ptaka biegunki.
Zwłaszcza lęgów niezbędnym pokarmem dla kanarków jest mieszanka jajeczna, którą
możemy sami przygotować w następujący sposób: do ugotowanego jajka na twardo
dodaje się jedną łyżkę kopiastą tartej bułki lub biszkoptu oraz łyżkę
niebieskiego maku, a następnie wszystkie te składniki urabiamy widelcem w
jednolitą masę (obecnie coraz częściej w sklepach zoologicznych można nabyć już
gotowy „pokarm jajeczny”, który po dodaniu do niego niewielkiej ilości wody i
wyrobieniu widelcem podajemy kanarkom do spożycia).
Ponadto hodowcy stosują różne dodatki pokarmowe w celu uzyskania pożądanej
jaskrawej barwy upierzenia u kanarków. I tak np. żółty kolor jest uzależniony
przede wszystkim od ilości wszelkiej zieleniny w diecie. Z kolei na barwę
czerwoną wpływają karoteny jak zwłaszcza zawarte w morelach, czy marchwi – dość
powszechny jest w sklepach zoologicznych do nabycia specjalny preparat
zawierający karoten B.
Zabiegi pielęgnacyjne
Kanarek jest czystym ptakiem i sam dba o higienę ciała. Dziób czyści, ocierając
nim o gałązki oraz kamyki zmieszane z podłożem klatki. Również długość pazurków
koryguje samodzielnie, o ile ma do dyspozycji różnej grubości gałązki albo
żerdki pokryte papierem ściernym. Często jednak zdarz się, że pomimo tych
zabiegów, pazurki kanarka przerastają, utrudniając mu chodzenie i powodując
przykurcz palców. Należy je wówczas delikatnie przyciąć. W tym celu, trzymając
mocno kanarka w dłoni, kciukiem i palcem wskazującym wysuwamy do przodu jego
nóżkę, a drugą ręką za pomocą nożyczek przycinamy wyrośnięty pazurek. Jeżeli
przyjrzymy się pazurkowi, zobaczymy, że do pewniej jego długości biegnie
naczynie krwionośne, które wyznacza granicę przycięcia. Musimy uważać, by nie
uszkodzić tego naczynia i nie spowodować krwawienia. Nie mając wprawy, lepiej
skorzystać z pomocy lekarza weterynarii.
Rośliny trujące: pierwiosnek kubkowaty (prymula), kulczyba wronie oko, glediczja,
difenbachia (wszystkie gatunki), cis, hiacynt, barwinek, wszystkie rośliny z
rodziny psiankowatych, narcyz, oleander, jagody ardizji, poinsecja, kroton,
jagody asparagusa.
Rośliny zawierające substancje drażniące błonę śluzową ptaka: bluszcz, monstera,
anturium, aglaonema, filodendron, szeflera.
Inne niebezpieczne: kaktusy i inne kolczaste ze względu na możliwość
skaleczenia.
Lista ta nie jest kompletna. Dokładniejszych informacji na ten temat można
zasięgnąć bądź w kwieciarni, bądź fachowej literaturze.
ROZMNAŻANIE
Rozmnażanie - Wstęp
Profesjonalna hodowla kanarków wymaga ogromnej wiedzy i jest dzisiaj dziedziną,
której poświęcono wiele specjalistycznych opracowań książkowych.
Przygotowanie do lęgów zaczynamy już w połowie stycznia, kiedy to do jedzenia
zaczynamy kanarkom intensywnie podawać zieloną karmę – zwłaszcza skiełkowany
rzepik oraz karmę jajeczną. Czynnikami stymulującymi rozmnażanie w tym czasie
są: wydłużanie się dnia, wzrost temperatury oraz bogate pożywienie. Sukcesem
hodowcy jest właściwy wybór par do lęgów . Nie łączmy raczej par o takim samym
upierzeniu [ intensywne+ intensywne itp.] Możemy łączyć starszego z młodym , nie
rozmnażajmy ptaków słabych i kalekich jak również zbyt blisko spokrewnionych [
te ostatnie czasem stosowane u kanarków śpiewających] . U kanarków też występują
przypadki antypatii , więc uważnie obserwujmy nowe pary.
LĘGI
Stosuje się trzy podstawowe metody rozmnażania
.Hodowcy którzy chcą jak najwięcej potomstwa od wybranych samców , umieszczają
samiczki w osobnych, zaopatrzonych w koszyczki gniazdowe klatkach
(najpraktyczniejsze są klatki typu skrzynkowego, to znaczy takie, w których
tylko przednia ścianka wykonana jest z drutu, a pozostałe wykonane są z sklejki)
,potem wpuszczają określonego samca tylko w celu zapłodnienia jaj [codziennie
rano na 1 godz. ,kolejno do 2-3 samic] .Wpuszczanie samca rozpoczynamy wtedy gdy
samiczki budują gniazda, kończymy po zniesieniu 2-3 jaj. (po dopuszczeniu samca
należy jednak bystro obserwować ich zachowanie, czy czasami samiczka nie
przejawia agresji wobec samca i odwrotnie. W takim wypadku należy je rozdzielić
i spróbować ponownie po jakimś czasie). Wysiadywanie i opiekę nad pisklętami
powierzamy samiczkom. Możemy też umieścić samca z jedną samiczką ,aż ta zniesie
wymagane 2-3 jaja i potem przenosić go do następnych [lepsza gwarancja
zapłodnienia jaj] . Stosuje się też zapładnianie grupowe, umieszcza się wtedy
3-4 samice z samcem w jednej klatce [duża klatka] , metoda ta jednak powoduje
bójki samic i straty w lęgach. Początkujący hodowca rozmnażanie powinien
rozpocząć od pary kanarków w dużej klatce przez cały okres lęgów ,co jest
najbardziej naturalną metodą .
BUDOWA GNIAZD
Rozpoczyna się u kanarków w lutym lub marcu [wcześniej nią
należy dopuszczać do zakładania gniazd] .Materiałem budowlanym mogą szarpie
,siano, sierść lub włókna sizalowe. Budowa trwa zwykle kilka dni. W dwudniowych
odstępach samiczka znosi 3-4 jaj, które wysiaduje przez 21 dni. W tym czasie
samiec opiekuje się partnerkę, systematycznie ją karmi i jest stale w pobliżu
budki. Po wykluciu się młodych przez pierwsze cztery dni nadal zajmuje się
pielęgnacją samiczki, następnie wraz z nią wychowuje pisklęta. Dobrze karmione
młode opuszczają budkę po 30 dniach życia. Jeszcze przez blisko trzy tygodnie
karmione są przez rodziców. Po uzyskaniu samodzielności powinny być odłączone od
rodziców, którzy stają się agresywni przed następnymi lęgami i mogliby im
wyrzšdzić krzywdę. Przepierzanie młodych trwa do 10 miesięcy. W tym okresie
ptaki potrzebują dużo ruchu i dobrej karmy.
Składanie jaj
Samica zaczyna znosić jajka mniej więcej w 3 – 6 dni od pierwszej kopulacji.
Składa od 3 – 5 jaj. Domowe kanarki wysiadują jaja od razu tzn. od złożenia
pierwszego, dlatego młode nie wykluwają się jednocześnie ,tylko w kolejności
złożenia jaj. Pisklęta wyklute później są mniejsze, aby tego uniknąć należy
zabierać kolejno jaja i podkładać sztuczne. (można je kupić w sklepie
zoologicznym) Zabrane jajka delikatnie umieszcza się w pudełeczku z ziarnem. Gdy
samica zniesie czwarte jajko, oddaje się jej wszystkie uprzednio zabrane i od
tego dnia liczymy czas wysiadywania. Postępujemy tak aby wszystkie młode miały
równe szanse równoczesnego wyklucia się. W przeciwnym razie wykluwanie
następowałoby nierównomiernie, młode wyklute później będą słabsze, mniejsze i
będą miały mniej siły. W tym czasie można odstawić samca, aby nie przeszkadzał
samicy w wysiadywaniu jaj, aż do kolejnego lęgu. Jeśli zdarzy się, iż samica z
jakiejś przyczyny opuści młode, należy umieścić je wówczas w gnieździe innej
samicy, przynajmniej do czasu ukończenia przez nie dwóch tygodni życia. W tym
już wieku opiekę nad nimi może przejąć sam hodowca. W razie braku zastępczej
samicy gniazdo należy umieścić w bardzo ciepłym miejscu i dodatkowo przykryć
flanelą, a młode karmić, co dwie godziny pokarmem takim, jaki dostarcza im
samica, a więc papką jajeczną wzbogaconą różnymi składnikami mineralno -
witaminowymi.
WYCHÓW MŁODYCH
Pisklęta są gołe i ślepe ,wymagają troskliwej opieki i
stałego ocieplania ,samiczka przez 8 dni nie opuszcza gniazda , pokarm jajeczny
powinien pojawić się w klatce od pierwszego dnia życia piskląt, zmieniamy go 2-3
razy dziennie , zwykłej mieszanki nie powinno nigdy brakować [ziarna] oraz
żródła wapnia którym jest np. sepia .Pisklęta obrączkujemy w wieku 7 dni ,po 14
dniach są już opierzone i opuszczają gniazdo , w tym czasie zadbajmy o czystość
klatki.Po 14 dniach samiczka gotowa jest do złożenia kolejnych jaj. Dobrze jest
dla młodych, gdy samica karmi je jak najdłużej, mniej więcej 22 – 26 dni.
Zapewnia im to dobry rozwój i prawidłowy wzrost.
Obrączkowanie
W 6 lub 7 dniu młodym pisklętom należy założyć obrączki
rodowe. Obrączkując ptaki bierze się je delikatnie do ręki, ujmując nogę
pisklęcia w dwa palce lewej ręki (duży i wskazujący), układa się trzy palce
razem i na nie wciąga obrączkę, przesuwając ją z kolei na nogę, należy przy tym
uważać, aby nie uszkodzić tylnego palca. Po zaobrączkowaniu pisklęta należy
włożyć delikatnie z powrotem do gniazda i oddać samicy, zapisując uprzednio
numery obrączek. Na obrączce, którą można otrzymać należąc do Polskiej Federacji
Ornitologicznej możemy znaleźć następujące oznakowanie:
PL - Polska
00 - rok (2000)
K-19 - znak hodowcy (pierwsza litera nazwiska i numer hodowcy)
001 - kolejny numer zaobrączkowanego ptaka
SAMODZIELNOŚĆ
Po upływie 20 dni pisklęta próbują samodzielnie jeść
,pokarm powinien być urozmaicony aby uniknąć kłopotów gdy dorosną, mimo że
potrafią samodzielnie jeść czasami są jeszcze karmione przez matkę .Ptasią
rodzinkę możemy rozdzielić po 4 tygodniach ,kiedy to młode mają już pióra
ogonowe dł. 2 cm. Po oddzieleniu młodych obserwujemy czy zjadają podawany pokarm
,czy nie są osowiałe-w tym przypadku wpuszczamy na 1 godz. matkę która je
dokarmi.
ŚPIEW MŁODYCH
Pod koniec lata ,gdy czas pierzenia minie ,stare samce
zaczynają śpiewać, po krótkim czasie wtórują im młode, wtedy dopiero wiemy ilu
mamy osobników płci męskiej. Młode samczyki umieszczamy w osobnych klatkach
.Klatka ptaka nauczyciela powinna stać naprzeciwko klatek z młodymi samcami ,
najłatwiej uczą się one od swoich ojców i warto ,aby to byli ich nauczyciele.
PIERZENIE KANARKÓW
Młode zaczynają się pierzyć jak tylko się usamodzielnią,
dorosłe po skończonych lęgach. Wypadają najpierw drobne pióra ,na brzuchu i
grzbiecie ,potem lotki i sterówki, zawsze w określony sposób. Podczas normalnego
pierzenia nie powstają łysiny ,lotki i sterówki wypadają po obu stronach
symetrycznie. Pierzenie trwa ok.1 miesiąca .Zaburzenia w pierzeniu mogą wystąpić
u ptaków trzymanych pojedynczo, w takim przypadku pomaga dodawanie do wody w
poidełku jednej kropli płynu Lugola lub jodyny ,przez 2tygodnie,podczas
pierzenia ptaki są bardzo wrażliwe na błędy żywieniowe i przeziębienia.
GDY KANAREK ZACHORUJE
Gdy zachoruje
Kanarki zapadają na wiele chorób, mogących powodować nieraz bardzo przykre
dolegliwości, zmniejszenie efektów lęgowych, niechęć do śpiewu, a nawet
śmiertelność, zwłaszcza u ptaków młodych. Stąd łatwiej jest im zapobiegać niż
leczyć. Choroby są bowiem zwykle wynikiem niewłaściwego działania samego
hodowcy, nieprzestrzegania higieny, złego żywienia, nieostrożności, kojarzenia
słabych osobników. Przy czym pamiętajmy, jeśli jednak kanarek zachoruje musimy
podjąć odpowiednie kroki, aby ulżyć cierpieniu naszego pupila. Właściciel, co
prawda może mieć kłopoty z prawidłowym rozpoznaniem choroby i jej leczeniem,
lecz powinien mieć choćby posiadać ogólną wiedzę na temat schorzeń mogących być
przyczyną niepowodzeń w hodowli tych delikatnych ptaszków. W związku z tym teraz
przyjrzyjmy się niektórym z nich i ich objawom oraz możliwości im zaradzenia. Na
czas choroby i rekonwalescencji dobrze jest umieścić kanarka w specjalnej klatce
o odpowiednio regulowanej temperaturze.
Biegunka – najczęściej spowodowana wahaniami temperatury, nieświeżym pokarmem,
nagłym zdenerwowaniem. Kanarkowi należy podać herbatę rumiankową do picia, a do
pokarmu dosypać odrobinę węgla. Podnosimy też (najłatwiej za pomocą lampy)
temperaturę w klatce. Jeżeli biegunka nie ustąpi w ciągu 48 godzin, jesteśmy
zmuszeni udać się do lekarza weterynarii.
Otyłość – spowodowana jest zbyt dużą ilością zjadanego dziennie pokarmu lub jego
niewłaściwym składem (zbyt dużo tłustych ziaren, np. słonecznika i konopi). Ptak
wówczas traci humor, apatycznie przesiaduje na żerdce, nie ma ochoty do
śpiewania. Należy zastosować dietę – wyeliminować pokarm jajeczny, tłuste ziarna
(wszystko stopniowo) oraz pobudzić do większego ruchu. Kuracja taka potrwa wiele
tygodni.
Chrypka – spowodowana często przeciągiem. Kanarek przestaje śpiewać, ciężko
oddycha, charczy. Podajemy do picia rumianek z miodem.
Nieprawidłowe pierzenie – chodzi tu o zbyt długie pierzenie lub w niewłaściwym
okresie, np. zimą. Przyczynami najczęściej mogą być zła przemiana materii,
stresy, błędy w żywieniu, osłabienie lub pasożyty zewnętrzne trapiące ptaka.
Należy w takim przypadku usunąć przyczynę stresu bądź wprowadzić zmianę
żywienia. Ptaka nie należy karmić mieszanką jajeczną i siemieniem lnianym, lecz
podawać mu dużo zieleniny, a zwłaszcza pokrzywę i świeżego ogórka.
Zapalenie żołądka i jelit – bardzo często na choroby przewodu pokarmowego
zapadają młode kanarki po oddzieleniu od samicy. Przyczyną powstawania tych
chorób może być nieświeża woda, stęchły rzepik, zbyt obfity pokarm jajeczny,
przeziębienie spowodowane nagłą zmianą temperatury, za zimna woda,
zanieczyszczony pokarm, mokra zielonka itp. Oznaki: brzuch chorego ptaka jest
wzdęty i czerwony, kał wodnisty, bladozielony, a ptak przy wypróżnianiu się
kręci ogonem. Ptaki chore przestają śpiewać, oddech mają przyspieszony. Siedzą
napuszone, a w cięższych przypadkach chowają głowę pod skrzydło. Wczesne
ujawnienie choroby daje gwarancję wyleczenia, lecz choroba zaniedbana, zauważona
w późniejszym stadium najczęściej kończy się śmiercią. Po rozpoznaniu choroby
należy ptaka umieścić w oddzielnej klatce i trzymać w temperaturze 18 st. C.
Jako pokarm należy podawać: owsik, mak, proso, kanar i suchary.
Nie wolno w czasie choroby podawać kanarkowi żadnych pokarmów zielonych i
jajecznych ani żadnych innych nasion poza wymienionymi. Wodę należy podawać
przegotowaną lub zamiast niej rumianek osłodzony miodem. W czasie trwania
choroby należy przynajmniej raz dziennie czyścić klatkę, w której przebywa chory
kanarek.
Przeziębienie – spowodowane bywa nagłą zmianą temperatury, przeciągiem lub zbyt
zimną kąpielą. Ptaszek wtedy często potrząsa głową, aby pozbyć się
przeszkadzającego śluzu oraz ma dychawicę. Należy je leczyć powolnym ogrzewaniem
i umieszczeniem ptaka w stałej temperaturze około 18 st. C.
Kokcydioza – występuje powiększenie wątroby oraz zapalenie jelit objawiające się
biegunką. Jeżeli podejrzewamy kokcydiozę niezbędne jest badanie
parazytologicznego kału ptaków.
Ospa – choroba objawia się pod koniec lata, ma objawy przypominające
przeziębienie. Każdego ptaka, u którego objawy wskazują na zachorowanie
umieszczamy w oddzielnej klatce i konsultujemy się z lekarzem weterynarii.
(patrz zdjęcie)
Paramyksowiroza (zwana kręćkiem) – objawia się zaburzeniami równowagi. Konieczna
jest konsultacja weterynaryjna.
Występowanie pasożytów zewnętrznych – ptaki podczas snu są niespokojne, pisklęta
wcześnie opuszczają gniazdo, w zakamarkach klatki znajdujemy maleńkie
„pajączki”. Stosujemy preparaty przeciwko pasożytom dostępne w sklepach
zoologicznych.
Sternomatoza – przyczyną tego schorzenia jest stęchły, nieświeży pokarm. Jama
ustna i język zaatakowane są przez grzybek, który przenosi się do przewodu
pokarmowego. Sposobu leczenia tej choroby dotychczas nie opracowano.
Urazy mechaniczne – mogą to być złamania nóg lub skrzydeł, a także rany doznane
w wyniku bójek między ptakami, jeśli żyją w zbyt ciasnej klatce, a także w
wyniku skaleczeń z różnymi przedmiotami. Zranionego ptaka należy przede
wszystkim oddzielić od pozostałych ptaszków. Małe ranki zagoją się same, duże
zaś rany oraz złamania wymagają interwencji lekarza weterynarii. Chorego kanarka
należy złapać, owijając wąskim bandażem.
Na zakończenie pragnę uczulić wszystkich hodujących kanarki, a zwłaszcza
początkujących, aby raczej z wszelkimi objawami chorobowymi swoich pupili
zwracali się do lekarzy weterynarii, gdzie otrzymają fachową pomoc dając ulgę
naszym podopiecznym, a nas wybawią z kłopotu.